ELEKTRISCHE CAMPER

Bij Camperpunt van Herpen kijken wij naar de toekomst. We zien de opkomst van elektrische en hybride auto’s en het is een kwestie van tijd voordat de eerste camperbussen elektrisch aangedreven zullen worden. Recentelijk presenteerde Dethleff een vooruitstrevend ontwerp namelijk de e.Home. Het gaat hier om een elektrisch aangedreven Iveco Daily met een opbouw bestaande uit zonnepanelen. Deze panelen beslaan maar liefst een oppervlakte van 31 vierkante mater. Onder de motorkap ligt een 80 KW (109 PK) sterke elektromotor. De energie wordt opgeslagen in drie FIAMM sodium-nikkelchloride batterijen.

Actieradius elektrische camper

Als we praten over een grote camper zoals deze e.Home, die maar liefst 5,6 ton weegt, is de actieradius nog beperkt. Met moeite wordt er na volledige lading 200 km gehaald. Wel kan deze camper met behulp van een snellader voor 80 % geladen worden. Het laden tot 100 % neemt tot wel 24 uur in beslag.

Design e.Home

De e.Home is volledig voorzien van zonnepanelen die de gewenste stroom opwekken voor apparaten aan boord. Op dit moment is ons nog niet helemaal duidelijk of deze panelen ook de accu’s tijdens het rijden kunnen laden. De zonnepanelen maken dat de camper in ieder geval veel bekijks krijgt maar fraai is anders. Het dient hierbij wel vermeldt te worden dat het nog slechts om een prototype gaat.

Camperpunt van Herpen en elektrische campers

De ontwikkeling van elektrisch rijden gaat hard. Er worden al steeds vaker personenbussen omgebouwd naar elektrisch. Op dit moment is echter vooral de actieradius en de laadtijden een heikel punt. Wij zijn van mening dat er met een camperbus toch rond de 500 km per dag gereden moet kunnen worden. Dit is op dit moment eenvoudigweg (nog) niet mogelijk. Wij volgen de ontwikkelingen wel nauwgezet en op dit moment zijn wij bezig met een project waarbij de hefdaken van onze campers voorzien gaan worden van zonnepanelen. Deze panelen zullen in ieder geval een stukje energie gaan leveren aan de boordaccu’s.